A portugál hullámokon túl és a belga partszakasz előtt.

A portugál hullámokon túl és a belga partszakasz előtt.

A magyar „futball – hajó” szeli a hullámokat. Nem akar végleg kikötni, csak addig – addig, míg ünnepeljük őket. Szeretjük a francia partokat. Most jön talán a legnehezebb határkő a nyolcas, komoly hullámgáttal kell megküzdeni. A kikötői ünneplés felfokozott, ha a belga hullámgáton túl tudnánk jutni, csendesebb brit parti vizek jöhetnének…

Ne felejtsük a portugál partok kellemes vizeit, ahol a magyar futball hajó egy igazi futball-titánnal nézett szembe: C. Ronaldoval.

IMG_6059

A Bernd Storck kapitány vezette tisztikar jól döntött. A biztos továbbhaladás tudatában a legénységen változtatott, de a kormányosnak, Gera Zoltánnak és a vitorlamesternek Dzsudzsák Balázsnak nem adott pihenőt. Gera Zoltán nélkül a portugálok technikai fölénye könnyen összeroppanthatott volna minket. Ráadásul azzal a remekbe szabott góllal, irányba tette a magyar válogatottat a mérkőzésen. Klasszis és klasszikus gólt lőtt. Versenyben lesz az EB legszebb gólja címéért, és végleg bekerült a magyar futball aranykönyvébe. Oda, ahol a klasszis magyar futballisták világhírű és parádés góljait őrizzük, az Aranycsapat, az 1966-os-os magyar –brazil, vagy a hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus góljai mellé.

L1170438

Gera Zoltánt nem lehet eleget dicsérni. Igazi révkalauzként vezette idáig a magyar hajót, nélküle már a hullámok rég összetörték volna a hajótestet és az elsüllyedt roncsokról beszélnénk. Két egymással szorosan összefüggő dolog még megjegyezhető az ő teljesítménye kapcsán. A világtornákon általában a harmincöt év feletti, technikailag kiemelkedő futballistákat, inkább be-becserélnek, hátha tud dobni a tudásával a játékon, vagy esetleg segít megnyugtatni a játékot.

Gera Zoltán nálunk nem ilyen, ő az alap. A jó EB szereplésnek biztos sok gazdája lesz. Egyet azért „futball –hajónk” gerendamesterének le kell szögezni: Gera Zoltán ellensúlyozta a magyar futballstruktúra hiányosságait, akadémiák előtt és után, innen és túl. Az ő példája mutatja, hogy nemcsak a futballba, hanem a futballtehetségekbe kell befektetni, legalábbis, ha vérbeli labdarúgókat akarunk látni…

IMG_6140

Erről majd az EB után lehet vitát nyitni, mindenesetre azt a pozitív töltetet, hogy szép gólokat lőttünk, és hogy az izlandi meccsen az egyenlítő gólért mennyi energiát mozgósított a csapat tovább kell vinni és elvárássá kell tenni. Mi és Európa a góljainkra emlékszik, és nem arra hogyan rontjuk el a másik csapat játékát. Elkalandoztunk, de hát a pihentető szélcsendben a jövő és a múlt éppúgy felötlik. Térjünk is vissza a portugál mérkőzéshez, Bernd Storck jó formába lendülő csapatkapitányt, Dzsudzsák Balázst sem pihentette.

Gera és Dzsudzsák mindenképpen kellett a portugálokkal szembeni ellensúly miatt. A jobb és támadó csapatok ellen sem szabad feladni a támadás lehetőségét, az önvesztő taktika, különösen a támadásra és fokozatos kinyílásra ítélt portugálokkal szemben. A csapat két vezéregyénisége gólokat lőtt, nem kaptunk ki egy komolyabb játékerőt képviselő csapattól. Pihentettünk kulcsjátékosokat, ráadásul mindenki játéklehetőséget kapott. Önbizalom, játékpotenciál, csapategység, pozitív élmények. A belgák elleni mérkőzésbe nem is lehetne jobb attitűddel belemenni.

L1170459

A negatív kontraszt és a most létrejövő nyolcaddöntő párosítás miatt sokaknak eszébe juthat az 1982-es vb belgák elleni mérkőzése. Akkor nagyon megvertük a nyitómeccsen El Salvadort. Majd elkezdtünk számolgatni és a csoport második meccsén a legerősebbnek tartott argentinok ellen hét védővel beálltunk védekezni, kulcsjátékosokat hagytunk ki. Megtört a lendület, hiába állították vissza a csapat szerkezetet, és játszott jobban a válogatott, a belgák a végén kiejtettek minket egy döntetlennel. Az 1982-es magyar csapat játéktudásban Európa élmezőnyéhez tartozott. Most inkább a belgák tartoznak az európai élmezőnyhöz, mi viszont a lehető legjobban megyünk bele a mérkőzésbe.

A jól lehozott portugál meccs fontossága az 1982 –es argentin tanulsággal szembe állítva már kedvező előjel és a szakvezetést dicséri. Az izlandiak ellen jól játszó hármas Kádár, Kleinhesler, Nagy Á. visszakerülésével technikailag és mozgékonyság tekintetében ismét javulhat majd a válogatott. Velük, rövid passzos játékkal ismét nagyobb mértékben támadhatjuk az összekötő területeket. Néhány jó improvizációval ismét veszélyeztetethetünk.

L1170285

Miben bízhatunk még?

Ahogy láttuk a portugál válogatott azért más szint, mint az osztrák vagy az izlandi. Ugyanez igaz a belgára is. Ők nem annyira kombinatívak és kiismerhetetlenek csapat szinten, mint a portugálok. Inkább az osztrákokra hasonlítanak csak egyénileg képzettebb és jobb játékosokkal. Az ő előnyük, hogy itt már döntő különbséget jelentenek a jól cselező játékosok, Hazard vagy Carrasco, akik embereket tudnak levenni a pályáról. Hazard jó formában van, az (sajnos) látszik. A két évvel ezelőtti VB –n messze nem volt ilyen jó, most De Bruyne látszik gyengébbnek. Dzsudzsák Balázs két gólja és a mutatott játéka után mindenesetre bizakodásra ad okot, kiegyenlítheti a belgák fent említett előnyét. Mi is kibonthatjuk a vitorlákat.

hazard

Van még itt egy döntő faktor az egyenes kieséses rendszer kezdete. Minden kezdet nehéz, a végjátéké különösen, kicsit hasonlít az EB nyitófordulójára. A nyolcaddöntőben szokott talán a legtöbb meglepetés születni, de legalábbis a nem várt szoros mérkőzések fordulójának tarthatjuk. Ez is nekünk kedvezhet. Ráadásul a belgák előtt megnyílt az ág az Eb elődöntőig, úgy gondolhatják, hogy nálunk és a Wales – Észak – Írország győztesénél könnyebb utat nem is kaphattak volna.

A kötelező sokszor a legnehezebb, főleg ha nem úgy alakul a mérkőzés forgatókönyve. Emlékszünk az előző vb nyolcad-döntőjében vért izzadt a belga csapat az Egyesült Államok ellen. És nem azért, mert az amerikaiak jók voltak, hanem mert a döntő fölényüket és gólhelyzeteiket a kieséses rendszer kezdeti nyomása alatt csak a hosszabbításban tudták gólra, gólokra váltani.IMG_6142

Emlékezhetünk, hogy ugyanebben a körben a későbbi világbajnok német csapat, mennyire megszenvedett az algériai válogatottal. A látottak alapján most is valami hasonló jósolható a szlovákok ellen számukra. A „világbajnoki – ágon” talán az Anglia – Izland párosítás tűnik csak igazán egyesélyesnek, a spanyol –olasz találkozó igazi rangadó, francia –ír is kemény mérkőzést ígér, de ott a hazaiak továbbjutása várható. A „világbajnokok –ágán” egy igazi mini EB alakult és alakulhat ki.

A másik ágon ezzel óriási esély és lehetőség nyílt meg az ott lévő csapatoknak az EB-döntőbe jutásra. Nincs potenciális „nagy –csapat”, akiket minden világtornán nehéz legyőzni. Ezen az ágon megnyílt az esély arra, hogy akár közép –kelet-európai csapat is döntőt játszhasson. Halkan és büszkén megjegyezhetjük, erre nekünk is megvan az esélyünk. Ezen az ágon a horvát –portugál hozhatja az egész nyolcaddöntős kör legszínvonalasabb meccsét. A horvátok jól és kulturáltan futballoztak mind a három mérkőzésükön.

L1170416

A portugálokat és C. Ronaldot elmarasztalták, de felfogás tekintetében talán ők törekednek csapat szinten a legszebb futballra. Nani és C. Ronaldo sokat változtatja a helyét, megcsinálják egymással – láthattuk ezt az első góljuk előtt is – és csapattársaikkal a két és háromszemélyes helycseréket. Utóbbiból alakítottak ki szélső beadásokat és tiszta lövőhelyzeteket C. Ronaldonak az összekötő helyén. Ez a sokmozgásos kétékes játék unikum a mezőnyben. C.Ronaldo játéka sokkal jobban tetszik most, mint a Realban vagy két éve a VB-n. Előkészít, sokat mutatja magát, igazi vezéregyéniség. Jellemző jelenet volt az izlandiak ellen, amikor egyenlítettek az északiak és a portugál balhátvéd egyből első szándékból rúgta fel a labdát.

L1170496

C. Ronaldo már mutatta, „nem – nem”, nekünk nem ezt, hanem kényszerítő passzokból és másodszándékból kell játszani. A problémájuk a középpályán van, képzett futballisták alkotják, de nem találják a C. Ronaldo – Nani kettős mélységi, harmadik meghatározó szögét (ha itt lenne egy Rui Costa vagy Figo). A portugál kapitány cseréi is ezt mutatják, ki és hogyan tudna hozzátenni a kettős játékához. Mindenesetre, ha szakmai döntéshozó lennék, én a portugál játékstílussal szembesíteném utánpótlásunkat, mert a játékfelfogásuk rokonjegyeket mutat a magyar futballhagyományokkal és közel áll hozzánk.

L1170484

A portugál meccs előtt azt gondoltam, ide nekünk az oroszlánt, jöjjön Anglia. Egy jó hangulatú találkozó, stílus alapján a nagy csapatok közül ellenük lenne a legnagyobb esélyünk. Bravúr és a szép búcsú is benne van a mérkőzésbe. A portugál meccs után azonban már másképp látom Storck kapitány jó húzásai, Gera és Dzsudzsák jó formáját látva a belga meccs egy igazi ki-ki meccs lehet. És halkan megjegyezhetjük, hogy utána nem a franciák jönnének. Nehéznek tűnik a sorsolás, de szerintem jó periódusban kapjuk a nehéz ellenfelet. Izland elleni csapategység és a portugál meccsen látott egyéni megmozdulások kellenek a belgák elleni sikerhez. Vasárnap lesz a „mi EB-döntőnk” egy döntőre is esélyes csapat ellen, ahol nem vagyunk esélytelenek… Csak egyet mondhattunk: Mindent bele fiúk!

L1170398

 

Válasz ( 1 )
  1. Komlósi Zoltán
    2016-06-24 at 16:35
    Válasz

    Várom már a ŰRhajó hasonlatot.

Hagy egy válasz