Portugál – feladvány, talpon maradni…

Portugál – feladvány, talpon maradni…

Szép és nehéz feladat előtt áll a magyar válogatott Lisszabonban. A vb – selejtezők legnehezebb része vár a nemzeti tizenegyre: az odavágó Portugália ellen. Ráadásul a csoport erőmegoszlása, a megszerzett és az elosztható pontok esélyeit figyelembe véve komoly hátrányban vagyunk. A világbajnoki részvételi esélyek szempontjából 4-6 pont megszerzése lenne szükséges Európa legerősebb csapata ellene. Reálisan nézve az EB eufória után most az EB játékszintjének megtartása, a visszaesés elkerülése, és az építkezés a válogatott legfőbb feladata.

Eufória és Fortuna…

Az EB – eufóriából, mi jöttünk ki a legrosszabbul. A sorsolás szeszélye sem nekünk kedvezett. A sikeres EB szereplés után, jó lett volna itthon kezdeni a lett, feröeri, andorrai hármas valamelyikével, és utána mondjuk elmenni Svájcba vagy Portugáliába. Nem véletlenül folytak anno komoly sportdiplomáciai tárgyalások a selejtezők előtt az adott csoport csapatai között a mérkőzések sorrendjéről. A szövetségek és szövetségi kapitányok mérlegelték, hogy hol, mikor, kivel és milyen sorrendbe szeretnének játszani. Ha a megegyezési tárgyalások kútba estek, akkor a világszövetség döntött a selejtező mérkőzések sorrendjéről és beosztásáról.9001891_a507273fffee43d7c0cab7c78564c642_wm

Az EB -én 16 között kieső svájciak éhesen várták a még EB diadalukat ünneplő portugálokat, C. Ronaldo nem is volt ott, még pihent. Le is győzték őket. Valami hasonló zajlott le velünk kicsiben a Feröeri kezdeteken, nálunk Gera Zoltán hiányzott. Az eufória elveszett a kis sziget ködében. Persze ennél összetettebb a kép, de maradjunk a felvett nyomvonal mentén. A rossz kezdet plusz nyomást vont maga után. A svájciak tőlünk is elvettek három pontot Budapesten, mindezt a legerősebb csapattól megszerzett három után.

Oda lett a hazai három pontokba vetett remény, ráadásul Svájc tűnt számunkra az igazán megfogható és megelőzhető riválisnak. Nagyon beragadtunk és lesodródtunk a világbajnoksághoz vezető útról. Miközben Svájc gurul rajta, Portugália meg felvette az utazó sebességét és képes magasabb fokozatba kapcsolni. Most ezt kissé elfogultan Fortuna istenasszony képébe vágtuk, miközben a herkulesi feladatra, a portugál vendégszereplésre és a vb-remények életbe tartására várunk.

Ha semleges fuballkedvelő lennék…

Ha semleges lennék, a portugálokat dicsérném. A bennük rejlő potenciál alapján a vb végső esélyesei közé sorolhatjuk őket. Nemcsak az EB- elsőség miatt, hanem a mutatott játék és stílus apropóján is. A legjobb középpályás-sor és játék az övék volt, és ez a csapatrész a következő vb-re tovább erősödhet. Futballjuk még jobban kiforrhat, sokmozgásos futballjuk nehezen fogható meg az ellenfelek számára. 000_GY3G9-1-1024x683

Játékosaik amellett, hogy európai top csapatokban futballoznak, remek életkorban is vannak, a húszas éveik közepén köszönthet rájuk a világbajnokság. A kontinenstorna megnyerésével megtörtént náluk a lélektani határ átlépése. Most már nemcsak komoly játékerő, hanem győztes futballkultúra a portugál. A keret mélysége megvan – sőt az EB után még bővült is -, a posztok többségén két – három közel azonos képességű futballistával rendelkeznek. Szóval méltán nevezhetjük őket Európa legjobb csapatának.

A lendület kérdése és/vagy a felkészülés ereje…

Folyik a mérkőzés hazai felvezetése, a vasárnapi Nemzeti Sport egy kis részben a portugál nézőpontra is kitér. Itt egy a portugál sportoldal, a Maisfutebol összeállítását idézi, amelyből az derül ki, hogy a portugál keret játékosai átlagosan 875 percet futballoztak 2017-ben, míg ugyanez a magyar csapattagjai tekintetében 362 perc. Röviden: a portugál futballisták jobban játékban vannak a mi játékosainknál. A portugálok kiemelik a magyar bajnokság téli szünetét a kevés magyar idegenlégiós mellett.

Ebből a szempontból ismét felmerül a kérdés, hogy nem lett volna jobb még egy hétvégi bajnoki forduló az edzőtábor helyett. A rossz pályaviszonyok amúgy is késleltették a játékforma jobb és korábbi felvételét. A meccsélmények, a jó megoldások növelik igazán a játékba lendülés esélyeit. A válogatott játékosok közül talán Gerán és Bödén – utóbbi kimaradt a keretből – volt látható leginkább ez a formaív emelkedés, a honnan hová emelkedés lépései. Meglátjuk, hogy a lendületből érkezés vagy a rákészülés lesz – e az üdvözítőbb a magyar csapat formájának tekintetében.

6sHBpR2OUtyB11HlSs

Mindenestre a sportnapilap ugyanezen oldalain Kádár Tamás nyilatkozatában, ott van nagyban az érem másik oldala, a szisztematikus Bernd Storck:

„Ha azt mondja, kizárólag jobbra passzoljak kilencven perc alatt, akkor azt teszem Lisszabonban. Alighanem kidolgozta a taktikát, nekünk nincs más feladatunk, mint követni utasításait. Mindenestre magam is kíváncsian várom, milyen hadrendben, felfogásban lépünk pályára szombaton. Az előttünk álló napokban lesz időnk videoelemzésekre, és begyakorolni a mozgásokat. A győzelemhez idegenben is bátran kell futballozni, hiszen gólokat kell szereznünk, de a magam részéről óvatosságra is intenék, elvégre a portugáloknak nagyon gyors szélsőik vannak. Márpedig ha kinyílunk hátul…”

Edző és játékos közötti bizalomról és a csapategység pozitív viszonyáról árulkodó nyilatkozat. Ugyanakkor az is kiolvasható, hogy a felkészülés érdemi része még csak most jön… Visszaköszön a lendület és túlzott rákészülés kérdése. A játéklendület köztes, nem várt megoldásokat eredményezhet, míg a túlzott rákészülés görcsössé tehet, különösen egy technikailag képzettebb csapat ellenében. Emlékezzünk az EB 3:3-as mérkőzésére, mi lendületben ők a továbblépés feszültségében voltak.

6sSW6gEDi3uNjjaXs

A kérdés természetesen nyitott marad a mérkőzésig. Csak ne ismétlődjenek meg a svájci vereséghez vezető hibák. A felkészülés eredményességére az elvárások beteljesülése ad majd választ. Az alapvető elvárás, hogy ne adjunk könnyű, egyéni hibákból fakadó lehetőségeket az ellenfélnek. A magyar futballszerető halála, amikor úgy lő gólt és kerekedik felül a jobb erőkből álló ellenfél, hogy meg sem izzad, tálcán adjuk át magunkat. A másik, ha nem látjuk, hol és hogyan akarjuk megnyerni a mérkőzést. Előzőre volt már példa a portugálok ellen is, még a 2000-es eb –selejtezők alatt is, amikor Figoék technikai fölényére még egyéni hibákkal is rásegítettünk.

17 Jun 2000: Luis Figo of Portugal in action during the European Championships 2000 Group Stage against Romania at the Gelredome, Arnhem, Holland. Portugal won 1-0. Mandatory Credit: Graham Chadwick /Allsport

A technikai fölény ellensúlyozása, jó csapatmunka és kiemelkedő egyéni teljesítmények kellenek. A szóban forgó EB-selejtezőn a portugál technikai fölény elviselhetetlenségét és a nagyobb vereség (1:3) elkerülését például Illés Béla kiváló játéka ellensúlyozta, megtartotta, kihozta a labdákat, próbálta szervezni a játékot. Ő vette fel Figoékkal a versenyt játékban. Most is jó egyéni teljesítmények kellenek majd a meghatározó játékosoktól a technikai fölény ellensúlyozására, így Kádár Tamástól, Gera Zoltántól, Dzsudzsák Balázstól. Láttuk és éreztük még Andorra ellen is, ha Gera és Dzsudzsák nem pörög, komoly problémáink vannak a játékkal.

Szép és nehéz feladat vár a válogatottra, úgy érzem, most talpon kell maradni, hogy a lendület kitartson. Ebben a portugálok elleni közeli pozitív eb – élmény útravalót és önbizalmat adhat. Útravaló gyanánt magunknak és a csapatnak a gazdag és sokrétű a magyar portugál futball kapcsolatából, régi –új képeslaplapként és mintegy C. Ronaldo ellensúlyozására, az 1962-es BEK döntő rövid összefoglalóját küldeném. Benfica – Real Madrid 5:3, a mezőny legjobbja viszont Puskás Ferenc volt.

Három Puskás gól, mesés rugótechnika és balláb, micsoda robbanékonyság és gondolati gyorsaság. Ahogy a második gólja előtt átveszi egyből lövő lábra a labdát, ahogy a harmadik gólja előtt indítja a társát… A portugálok akkor nem bírtak a magyar technikai tökéletességgel és szellemességgel. Puskás Ferenc góljait felidéztük, Gera Zoltánét nem feledjük. Reméljük, valami szombaton is kiszabadul a palackból és a magyar futballszellem meg tudja mutatni magát a lisszaboni éjszakában.

Szerző: Szekeres Diána / centerhalf.hu

 

 

 

 

Hagy egy válasz