Mennyit érhet egy klasszis futballista? Az álló labda presztízse és a mozgó labda árfolyama.

Mennyit érhet egy klasszis futballista? Az álló labda presztízse és a mozgó labda árfolyama.

Neymar átigazolása még mindig hullámokat ver. Számos aspektusáról hallhattunk és olvashattunk. Gazdasági értelemben mit jelenthet és jelezhet mindez? Merre tart a globális futballiparág? Katar – Párizs – Barcelona – Brazília, és ezek csak azok a szirtek, amelyek határolják kereskedelmi hullámverést. A hullám tovább terjed, ütközik és fodrozódik. Most némi robajlást hallunk, emberi szenvedélyek kerülnek felszínre. Cavani és Neymar összekapott az öltözőben. Kié a gólt ígérő „állólabda”. A tizenegyes, vagy a kapu előtti szabadrúgás olyan szilárd kő, amely talán a Neymar átigazolás keltette hullámverés eredetéről is mesélhet nekünk.

Az állólabda „meséje”.

Az öltöző mesél, a mérkőzés és a futballmúlt láttat. Ez alapján mi is szőhetünk mesét. Cavani a pályán körbefutotta és kivárta Ibrahimovic távozását. Cavani előretolt csatárként góléhes és magányos, miközben éppen labdanélküli mozgásával Mbappé keresztpasszának készíti elő a helyet Neymar számára az Olimpique Lyon ellen. Cavani is sokat melózott és melózik, jár neki a gólt ígérő „állólabda”! Nézzük Neymar„meséjét”. A „csapból” is ő folyik és a pénz – téma, bizonyítani kell, gólokkal is, főleg az első rangadón. Ráadásul Barcelonában túl sok jó, „gólt ígérő állólabdát” kellett átengedni Messinek. Kiszolgálta az argentin világklasszist, rengeteg gólpasszt adott neki, igaz kapott is vissza belőle.

neymar cavani

Neymar és Cavani gólöröme…

Most vélhetően úgy érzi egyedülálló klasszisa új klubjában vitán felül áll, Cavaninak is forintos labdákat ad. Miért ne jár neki az állólabda privilégiuma!? Kívülállóként mindkét játékosnak igazat adhatunk. Higgadtan megjegyezhetnék, légy türelmes Cavani! Úgy is remek ütemben indulsz, majd Neymar eléd varázsolja a labdát, hiszen már tapasztaltad. Egy – két ilyen gólt ígérő mozgó – labda meccsenként, megér egy – egy átadott gólt ígérő állólabdát… Az öltözői szivárgás alapján azonban ehhez nincs még meg a játékosok közötti kölcsönös bizalom. Az a bizonyos előrelátó és hosszú távú nyugalmat adó belátás. Az idő hiányában most kell a vezetői ráhatás, edzői szómágia csapatkohézió, hogy ezt a nyugalmat elültesse bennük.

A Neymar – transzfer hullámveréseiről.

Önmagában horribilis és felfoghatatlan a Neymarért adott átigazolási összeg (222 millió EUR). Mi többnyire esőcseppekben és nem hullámokban gondolkozzunk. Ám, ha a korábbi hullámverések összefüggésében Pogba (105 mill EUR) és Bale (100 mill EUR) nézzük akkor Neymar lelépési díja már több mint elfogadható mértékarányt ölt. A játékosok közötti futballtudásbeli különbséget is tegyük fel a mérlegre. Olvashattuk, Mourinho szerint is megérte a Neymarért kifizetett összeg, még ha a piacot meg is bolygatta a transzfer és más játékosok futballtudását igencsak fel – és túlértékelte.

Érdekes hullámverés alakult ki Neymar „pótlása” körül. A első opció a brazil Coutinho Liverpoolból, a második a francia Dembélé volt Dortmundból. Coutinho és Dembélé idén egy tavaszi derbi –nap (Liverpool – Everton, Schalke –Dortmund, Honvéd –FTC) kapcsán labdakezelési technika összehasonlítása okán a mi látószögünkbe is bekerült. Coutinho technikai képzettség tekintetében kiemelkedett a mezőnyből, gondolati sebessége, labdatechnikája és gyorsasága harmonikus egységet mutatott. Dembélénél már némi diszharmóniát fedeztünk fel, kreativitás, gyorsaság, de ki nem kényszerített technikai hibák is jellemezték játékát. Coutinho 25 éves – éppen, mint Neymar -, míg Dembélé csak 20 éves.

embed-only-philippe-coutinho-barcelona_hwlrqdrvhpvv144h9ol4typsi

A Liverpool jól felmérte a tárgyalási pozíciót: Neymar kreativitása nehezen pótolható, de Coutinho ezt az űrt, és a játékban Messire nehezedő terhet viszonylag gyorsan enyhíteni tudta volna, legalábbis hatékonyság tekintetében. Éppen ezért, vélhetően Neymar-hiány és annak pótolhatósága körüli szakmai vita a quatari kifizetés tudatában komoly árharcot eredményezhetett a két klub között. Neymar – Coutinho játéktudásának „beárazása” és mérlegelése mellett, talán még Coutinho sérülékenysége is szóba kerülhetett barcelonai oldalról, vélhetően ezek miatt sem jött össze egyenlőre az üzlet.

A második opció létrejöttének, Dembélé Barcelonába igazolásának (105 mill EUR) igazi nagy nyertese a Dortmund. Az üzlet jól sikerült. Dembélé pótlására pedig megvették a 27 éves Jarmolenkot (25 mill EUR) a Dinamo Kijevtől. Jarmolenko személyében Európa –klasszis képességű futballistát vett a német csapat, akiben sok van és lehet, csak az ukrán közeg nem tudta ezt igazán tartóssá tenni. Mindenesetre a Dembélé üzlet, Jarmolenko érkezése és a csapatrészek megerősítése közelebb viheti a Dortmundot a Bayern München megszorításához.

A legnagyobb meglepetés, hogy hullámkörbe sem a Liverpoolnál, sem a Dortmundnál nem merült fel a német Amin Younes (24 éves) szerződtetése. Meglepő volt, hogy Younest nem vitte magával az az Ajaxból, a Dortmundba szerződő edző, Peter Bosz. Vagy, hogy az angol óriások nem csaptak le Younesre, miközben amszterdami    csapattársát Klaasent az Everton például( 27 mill EUR) megvásárolta.

A remekül cselező Younes hiába döntögette jobbra –balra az ellenfeleket az Európa Ligában, hiába volt a Manchester United elsődleges taktikai célja és alapelve az EL döntőben, hogy hozzá ne nagyon jusson el a labda. Nem vitte el senki, az El egyenes kieséses szakasz alatt 5-ről 7-re (millió Eur) – lásd. transfermarkt – nőtt az értéke. Hol van ez a közepes képességű futballisták magas árához képest? Mielőtt beleszédülnénk a Neymar – átigazolás keltette hullámverésbe és a játékos keringők spiráljába keressünk ismét szilárd támpontokat. Kapcsoljuk össze a már érzékeltetett futballévjáratokat – a futballistában rejlő lehetőséget – a világklasszisok különleges képességeivel.

Mennyit is ér egy világklasszis?

Jelenünk labdarúgásában a futballévjárat és a világklasszis képességek szűk keresztmetszete a következő: C. Ronaldo 32, Messi 30, Neymar 25 éves. A PSG ilyen értelmezésben nem az „egyik világklasszist”, hanem a következő évek világklasszisát vásárolta meg. A quatari milliárdok nem véletlenül keresték Neymart. A brazil klasszis megszerzésének vágyát csak fokozta, hogy az egyébként kiváló párizsi klub BL álmait kvázi Neymar klasszisa zúzta szét. Neymar játéka ráadásul a brazil klasszisok klasszikus játékát idézi. Megmozdulásai hétről – hétre futball esztétikai élményt nyújthatnak a közönségnek.

Gondoljunk csak, azokra a finom ütempasszokra, amelyeket már új klubjában a PSG-ben adott. Láttuk, miként tesz ütemlabdáiba külsővel – belsővel finom falsokat, pörgetéseket, hogy labdája a védőtől eltávolodjon majd a csatártárs elé kanyarodva lelassuljon, mindezt megfelelő ütemben téve meg. Mi ez, hanem művészet!? A finom ecsetkezelés futballbeli példája! Kontrasztként megemlíthetjük a múlt hétvégi Chelsea –Arsenal meccset, ahol Alexis Sanchez helyből nem tudott egy ilyen nyitott játékszituációt megoldani, az ellenfél védőjének legnagyobb örömére egyenes vonalban, röviden próbálta kiugratni csapattársát.

alexis-sanchez-chile_109ioysoh479x1s0yrm1p5uo04

Csak a kontraszt és az értékmérés finomítása miatt említem, hiszen Alexis Sanchez is a világfutball krémjéhez tartozik, most is az utolsó pillanatig benne volt a piaci körforgásban. Egy csipetnyi gondolat és mozdulatkülönbségnek tűnhet a fenti kiemelés, de látható és óriási különbségeket eredményez a pályán és a nézőtéren. Az éles szemű futballrajongó megjegyezhetné, hogy Alexis Sanchez épphogy beszállt a meccsbe, és az átigazolási mizéria, hosszú futballnyár, sérülések és vb – selejtezők fáradtsága miatt még nincs igazán top formában. De a világklasszis játékérzete, szeme, technikája mindezeknél mélyebben húzódik.

Maradjunk a finom ecsetkezelés példájánál és érzékeltessük azon keresztül. Az 1986 –os mexikói világbajnokság, Zico, a brazil 10-es sérüléssel küszködik, nem is játszik igazán a tornán. A negyeddöntő jön: Brazília – Franciaország. A mérkőzés kiegyenlített és kiélezett, Zicot az utolsó félórára becserélik. A második – harmadik labdaérintéséből egy pazar ütempasszt ad csapattársának. Tizenegyes. Zico odaáll a büntetőhöz, de kihagyja. Micsoda futballdráma. A világklasszis lényege itt a maga élességében tárul elénk. A kiegyenlített meccsen ő teremtette meg a fordulatot, ő teremtette meg a drámai helyzetet játékérzetével. A „kötelezőt” kihagyta Zico, az átgondolt tét, az állólabda súlya hirtelen ránehezedett a meccshiány és formaprobléma felszínére.

A zico-i pazar passz viszont esszenciájában érzékelteti a világklasszisban rejlő mélységet. A világklasszis meglátásaival és megoldásaival maga tud helyzeteket teremteni szinte a semmiből, megoldásaival fordulatot hoz, feloldja a taktikai bonyodalmakat, a játékban lévő konfliktust egyszerűvé teszi. A világklasszis a futballdráma igazi megteremtője és főhőse. Nagyon kevés ilyen játékos van ma a világ futballszínpadán, s a kevesek között, most Neymar játékában látható a legtöbb a futball esztétikai finomságaiból.

 

A zicó-i példa, talán rávezet minket Neymar ambíciójára, igazi világklasszis, brazil 10 – esé akar válni. A brazíliai vébén túl korán kiáltották ki annak, a Barcelonában alázatosan tündökölt Messi mellett – vélhetően tanult is tőle -, de a további kibontakozás nehezen ment volna. Egy polcra került a két játékos. Gondoljunk ismét csak a gólt ígérő állólabdákra. Mindkét labdarúgó remek szabadrúgásrúgó, de Neymarnak sokszor kellet a sajátszögeit átengedni Messinek. Halkan megjegyezhetjük, hogy a Barcelona ilyenkor nagyobb gólesélyekről mondott le, olykor kiemelt fontosságú meccseken is. Mindezt Messi zsenialitása megkívánta és klubbeli szerepe is érthetővé tette hosszútávon.

Maga a játék formáció is Messi gólerősségét, mélységbeli ritmusváltásait és fellépéseit szolgálta, amelyeket Neymar egy az egyei, egy a kettő elleni játékai és finom be – és ütempasszai remekül készítettek elő.

A kölcsönös tisztelet láthatóan megvolt Messi és Neymar között. Felmerül a kérdés, hogy a változó csillogás és fények megoszlása hogyan befolyásolta volna a két játékos viszonyát a jövőben. (Felvillan Cavani és Neymar közötti öltözői affér.) Vélhetően az üzlet létrejöttében, az üzleti érdekek harmonizációjánál, a mérlegeléseknél kulcsszerepet kaphatott ez a tényező.

Lehet, hogy Neymar távozásával mi, nézők járunk a legjobban, két frusztrált tízes helyett, két színes tízest láthatunk. Ezzel csak gazdagodhat a futballvilág.

Már feldereng és közeledik a következő futball világbajnokság, most nagyon úgy néz ki, hogy Neymart és a brazilokat kell megvernie annak, aki majd világbajnok akar lenni. Egy jó brazil válogatott csak jobb vébét ígérhet az előzőeknél. Messi és az argentinok, C. Ronaldo és a portugálok – persze, még nem jutottak ki – csúcsformát futhatnak. És akkor még nem beszéltünk a franciákról és a németekről. A klasszisok futballévjáratai és a csapatérések alapján színvonalasabb vb kilátások körvonalazódnak a korábbiaknál és talán a jövőbelieknél is.(Persze lehet, hogy az utóbbit csak a FIFA „szép új világától” való félelem mondatja velem.)

messi neymar ronaldo

Neymar párizsi váltása érthető volt, a legjobb futballévei felé halad, a brazil esztétikus futball hordozója és nem rosszabb játékos, mint Messi vagy éppen C. Ronaldo. Neymar távozásával kiléphetett Messi és C. Ronaldo „tematikus” spanyol – európai gólpárbajából, miközben Párizsban egy erős, kulturált futballt játszó csapathoz érkezet. A francia fővárosban brazil csapattársak és a korábbi elődök sikeres példái várták. Remek brazil 10 –esek, Rai, Leonardo, Ronaldinho alkottak és érezték jól magukat a francia (futball)kultúrában. Nem felejthetjük el végül Neymar és C. Ronaldo futballon túlmutató szembeállítását sem: a kulturális mintát. A fiatalabb Neymar a maga könnyed játékstílusával és habitusával a popkultúra más szegmenseit és multikulturális csoportjait tudja megszólítani. Ami illik Párizshoz, és ami jól is jön manapság Párizsnak…

Szerző: Szekeres Diána-centerhalf.hu

 

Hagy egy válasz