VB – nyitány és némi esélylesés…

VB – nyitány és némi esélylesés…

Felvirradt a világbajnokság nyitónapja. Mind a 32 csapat optimista, tervez és reménykedik. A résztvevő futballnemzetek és szurkolótáborok izgatottak, a labdarúgást szeretők lelkesek.  A futball -közvélemény kíváncsi és esélyeket latolgat. Formák, múltbeli tapasztalatok, egyéniségek kerülnek mérlegre. Fejben már elkezdődött a világbajnokság.

Recept és tervezés

Az első csoportkör aranyszabálya: „a csak nem kikapni – elv”. A nagytornák továbbjutására pályázó csapat – stratégiája szerint a csoportkört a legerősebb vagy a papíron leggyengébb ellen jó kezdeni. A nyitómeccsen mindig mindenkiben ott van a torna – drukk. Meg kell szokni a légkört, a hangulatot. El kell helyezkedni, fel kell venni a világbajnokság életritmusát. Ilyenkor lehet az erősebb csapat ellen meglepetést elérni. A gyengébb csapat ellen könnyebb megtenni az első lépést, a tudáskülönbség segíthet behúzni az első meccset a körülmények újdonsült nyomása közepette.

E képlet alapján érdekes lehet a nyitómeccs, hiszen Oroszország papíron a leggyengébb csoport ellenfelével Szaúd – Arábiával találkozik, ha nyer, megfelelő alaphangot és lendületet kaphat a továbbjutáshoz. Érdekes, hogy sok esélyleső a házigazda szbornaja világbajnoki szereplését már a csoportkörben eltemeti.  A sorsolás viszont őt segíti a fokozatosan erősödő ellenfelekkel, Szaúd – Arábia után Egyiptom jön, végül Uruguay.

Miközben az Uruguay – Egyiptom mérkőzés az első körben szinte ki – ki mérkőzéssé válik. Ugyanakkor itt is számolni kell az első kör mentális együtthatójával „a csak nem kikapni elvvel”, vereséggel kezdeni a lehető legrosszabb, így ez a mérkőzés a döntetlen felé tendál. Az első csoportkörből az orosz válogatott potenciálisan jól jöhet ki, és a második körbe győzelmi lendületből érkezhet.

Az első kör izgalmai, a nagyok és az első győztesek nagy lépéselőnye

lionel-messi-argentina-2018_11bec1rf2i66g14lu9oto05t12Az első kör legnagyobb érdeklődését és izgalmát az esélyesek meccsről meccsre történő bemutatkozása váltja ki. A nagyok közül ki, milyen játékot produkál? Milyen formát mutat, miként lép porondra Messi, Neymar, vagy éppen C. Ronaldo? Ezen belépőknél sem felejthetjük „első kör – receptjét”. Így például az Argentína – Izland mérkőzésen, a csoportfavorit a papíron leggyengébb csapattal kezd, a csoport másik meccse, a Horvátország – Nigéria a továbbjutás szempontjából egyből felértékelődik, rendeljük mindehhez az első körös együtthatót, „csak ki nem kapni” – elvet. Máris érdekes kombinációhoz jutunk.

A vázolt helyzet áll fenn a C- csoportban Franciaország – Ausztrália és a Dánia – Peru, vagy az E-csoportban Brazília – Svájc és a Szerbia – Costa Rica mérkőzések viszonylatában is.

Igazi nagy felfordulás akkor kerekedne ki, ha mondjuk a három említett csoportfavorit pontot, esetleg pontokat veszítene a nyitófordulóban.

Ez az első lépés nehézségei mellett sem valószínű, de így is a nyitómeccsek második mérkőzései érdekesek és fontosak lesznek: Uruguay – Egyiptom, Horvátország – Nigéria, Dánia – Peru, Szerbia – Costa Rica. Aki itt a döntetlen felé tendáló „csak nem kikapni” elvet felülírja és győzni tud, már komoly eséllyel pályázik az egyenes kieséses szakaszra.

Érdekes csoportok: látvány és szívósság.

russia-2018-world-cup-football-banner-vector-19005431Érdekes futballt hozhat a két nagy esélyes Brazília és Németország csoportja. A „brazil csoport” látványosnak ígérkezik, Svájc elől és hátul is gólképes (a magyar válogatott is megtapasztalta), általában nyílt futballt játszik, a Brazília – Costa Rica mérkőzés látványos latin futballt ígér.  A szerbeknek pedig remek futballistái (Ljajic, Kolarov, Matic) vannak, akár az egyik vb meglepetéscsapat is lehet.

A németekről hagyományosan tudjuk, hogy a szívós kitartás az egyik alapvető és legnagyobb  erényük. Most úgy tűnik, mintha e tekintetben Európán kívüli alteregóikkal találkoznának, Mexikóval és Dél – Koreával. Az európai rivális Svédország is erős e futballerényben, ráadásul Hollandiát és Olaszországot is kiejtette a selejtezőkben, bizonyította állhatatosságát. Ebben a csoportban a fizikai paraméterek is érdekesek lehetnek, gondoljunk a fejjáték jelentőségére, a magas Németország/Svédország és az alacsonyabb Mexikó/Dél – Korea egymással szemben. Persze ez fordítva is érdekes lehet, a nehézkesebb európai védőket ellenfeleik könnyebben megforgathatják.

Esélyek, 16-os remények

Felmerül a kérdés, hogy a labdarúgás két éltető tüdején, Európa és Dél – Amerikán kívül más kontinensek, selejtező zónák csapatai bekerülnek-e a 16 közé. Hogy szerepel Ázsia és Afrika, Közép – Amerika? Az ázsiai zóna csapataitól nagy bravúr lenne az egyenes kieséses szakasz elérése. Az afrikai zóna két korábbi meghatározó csapata, Ghána és Elefántcsontpart most  hiányoznak a vb -ról, ellenben visszatért Észak – Afrika: Marokkó, Tunézia, Egyiptom. Mint említettük sok  esélylatolgató Egyiptomot a 16 közé várja, elsősorban a halvány orosz forma és Salah idénybeli csillogása nyomán. Valóban, Uruguay és Oroszország megelőzhetőbb kategória, mint Portugália és Spanyolország Marokkó, vagy Anglia és Belgium Tunézia számára.

Marokkó azért képes lehet megszorítani az Ibériai – félsziget sztárduóját, stílusa közel áll dél-európai vetélytársaihoz. Amennyiben a spanyol – portugál mérkőzés döntetlen, míg ők megverik Iránt, kedvező pozícióból vághatnak neki a második fordulónak. Egyelőre nem lehet tudni ki fog igazán profitálni a csoportban a spanyol kapitány – botrányból.

Tunéziának nehéz a helyzete, gyakorlatilag meg kell, hogy verje a nyitómeccsen Angliát, majd a második körben minimum Belgiumtól egy pontot szereznie kell. Az utolsó fordulóban: Anglia – Belgium. A belga válogatott nagy része pedig a Premier League – ben keresi a kenyerét. Békés mérkőzésnek látszik.  A sorsolás finoman szólva sem kedvez Tunéziának.

A három észak – afrikai csapat, – elsősorban Egyiptom és Marokkó – esetében az esélylesés érez lehetőséget a továbbjutásra. Technikás futballra képesek, bravúros megoldások és ritka kihagyások egyaránt jellemzik játékukat.

Fekete – Afrika képviselői közül vélhetően Szenegál végig versenyben lesz Lengyelországgal és Kolumbiával a továbbjutásért, Nigéria kiszámíthatatlan, náluk az első, horvátok elleni meccs döntő lesz. A közép – amerikai zónából az általában jó vébéket futó Costa Rica  tengelye ugyanaz mint a négy évvel ezelőtti sikersorozatnál.

Nagy kérdés, hogy most milyen teljesítményre lesznek képesek. Könnyen lehet, hogy Peru veszi át Costa Rica négy évvel ezelőtti szerepét. A komoly futball – és vb hagyományokkal rendelkező Peru képes kulturált futballra. Talán nem is tesz rosszat a világbajnokság játékpalettájának és színeinek, hogy a dél-amerikai selejtezősorozatból a peruiak és nem a defenzív Paraguay vagy a zakatoló Chile jutott ki.

A csoportkörök izgalmas és lényeges aspektusát jelentheti, hogy felfedezhetünk kevésbé ismert, ám annál képzettebbek futballistákat. A médiának, a sportpiacnak megvannak a bejáratot útjai, amelyek felemelnek és megsokszoroznak. A világbajnokságokon a sporthierarchia ezen formái némileg  kiegyenlítődhetnek, itt egy tekintélyromboló marokkói kötény Sergio Ramosnak, ott egy mexikói megforgatása Hummelsnek…

A világbajnoki cím esélyesei, egy favorit kiválasztása

Esélylesés szempontjából világbajnokok elitcsoportját, Angliától – Uruguayig kiemelhetjük. A világbajnok csapatok futball kultúrájában, már ott van a győzelem pozitív kódja, a „hogyan kell győzni”, és a „már sikerült gondolat”. Így például Uruguay vérbeli vébé csapat, harcos futball és kemény védelem, elől a két gólvágó Suárez és Cavani. Viszont stílusukból adódóan elfáradhatnak, egy technikásabb csapat (Portugália, Spanyolország) könnyen a végállomást jelentheti számukra. Más lenne a helyzet, ha a két gólvágó mögött egy Francescoli vagy egy Recoba futballozna. Akkor később fáradnának el, és messzebbre juthatnának.

A franciáknak erős és tehetséges keretük van, egy Benzema – botránnyal gyengébbek egy Mbappé – val erősebbek. Náluk a folyamatos koncentrált játék hiánya okozhat problémát, ami egy folyamatosan koncentrált vezér hiányából is fakadhat.

Az angol olyan nagy futballnemzetté vált az utóbbi időben, amely sokszor kis csapatként futballozik a világtornákon, micsoda ellentmondás feszül itt, hiszen minden világbajnokság színvonalának jót tesz, ha a három oroszlánosok sokáig versenyben vannak. Az angol válogatott mondhatni a Tottenham játékosaira, a legangolabb nagy Premier League csapatra épül. A probléma ennek ellenére és még az említett sztárklubnál is fennáll, hogy sok az angol „co – star” futballista, akik nem húzóemberek, akik nem a kezdeményező, játékot alkotó kulcsszerep elsődleges felvállalói.

Ellenpontként ott van Anglia csoport – riválisa, a „kis – nagy favorit” Belgium ahol, több „star”, meghatározó futballista játszik főként angol klubcsapatokban. Érdekes és támpontot adó találkozó lehetne az Anglia – Belgium csoportmérkőzés, ha nem a harmadik fordulóban kerülne rá sor. Itt csoport meglepetések kellenének az éles rangadóhoz. Később, az egyenes kiesés szakaszban derülhet ki, hogy mennyire tudja átlépni saját árnyékát az angol, belga páros, az utóbbi idők „nagy kis csapata” és „kis nagy favoritja”.

3f64a1b86b061feb0d551f616d2c9180A spanyol válogatott az EB után felszálló ágba került, sokmozgásos támadófutball elől egy mozgékony ékkel, az alacsony szerkezetű csapat kockázatával, hátul mindezt Piqué és Sergio Ramos fejjátéka próbálja ellensúlyozni. A spanyol szövetségi kapitány leváltása nem várt fordulatot hozhat. A probléma az örök konfliktusforrásból a válogatott szerepe, megítélése és a klubfutball hagyományos spanyol rivalizálásának elsődlegessége között pattant ki. Durván belevághat a spanyol válogatott világbajnoki szereplésébe. Nem tudni, hogy a hirtelen kapitánymenesztés, hogyan hat ki majd a játék szövetére.

A portugálok EB győztesként érkeznek, C. Ronaldo vitathatatlan vezérévé vált csapatának, ismét bennük lehet egy jó szereplés. Az argentinoknál egy biztos pont volt az utóbbi időben, Messi labdarúgó kvalitása, a kiélezett vb – kvalifikáció nyomása a világbajnokságon akár jól is elsülhet, felszabadultabban futballozhat a csapat. A címvédő Németország ismét esélyesként lép pályára, Löw a világbajnoki csapat magjára épít, begyakorolt csapatjáték, fokozatos csapatépítés, azért a védelem, a korábbiaknál – a sérülések és a formák – miatt képlékenyebbnek tűnik. Az az EB -n az olasz és a francia meccs pedig bizonyította a németek számára, hogy a jó csapatjáték mellé meccsdöntő játékos – egyéniségek is kellenek, kérdés Löw megtalálja – e ezeket a futballistákat a torna során..

Az esélyesek sorában a favorit szerepét Brazília kaphatná. A hazai vb – bukást, fokozatosan javította ki a selecao. Neymarék megnyerték a riói olimpiát, első olimpiai futball arany, fontos lelki fordulópont volt: a vb kudarc hazai orvoslása. Ezután meggyőző játékkal és magabiztossággal száguldottak végig a dél – amerikai selejtezősorozaton.

Közben barátságos mérkőzéseket játszottak a legnagyobb riválisokkal és többnyire – játékban pedig szinte mindig – jobbnak bizonyultak. Végül elmentek Németországban, ahol Neymar nélkül nyertek. A vb előtt kvázi levetették hét – egy lelki terhet magukról, ezzel az idegenbeli találkozóval felkészültek a vb –re, annak is egy esetleges döntőbeli helyzetére.

A brazil keret négy évvel idősebb, Neymar már nem abszolút sztár, mint a brazíliai világbajnokságon, hanem a csapat sztárjátékosa. Megosztották a terheket, a riói olimpia nyomása után már nem ő csapatkapitány. Sokkal koncentráltabb és nagyobb csapategység érezhető most a braziloknál. Érett csapat benyomását keltik.

Nincs rajtuk a hazai vb-én tapasztalt szélsőséges nyomás. Egyértelműen felszálló ágban vannak. Neymar esetében a klubváltás kényelmetlenségei, a sérülése okozhat problémát, ugyanakkor pihentebb lehet, ami a világbajnokság végjátékában aranyat is érhet.

A braziloknál az előzmények alapján minden adott ahhoz, hogy a pályán is kijöjjön a technikai fölényük. Náluk is vannak azért kérdőjelek, így például középcsatár poszt.

A brazilok világbajnoki aranyainál középcsatár játék mindig hangsúlyos volt Pelétől Ronaldóig. Szélről indulva Mané Garrincha tudta vb – címig vezetni a brazilokat 1962 –ben. Meglátjuk  Neymarnak sikerül – e  a brazil futballfejezet ezen lapjait újra fellapozni…

neymar_brazil

szerző: Szekeres Diána

Hagy egy válasz